Geschiedenis

progressio oude foto

Een vereniging die inmiddels al 73 jaar bestaat moet wel iets heel bijzonders zijn. En dat is het ook! De eigenlijke oprichting van de vereniging onder de naam Progressio was in 1923 door Frans Peelen, kampioen dirigent van Nederland in 1923, 1924 en 1925. In de oorlogsjaren zagen veel verenigingen zich genoodzaakt hun aktiviteiten te stoppen en in 1940 werd Progressio door oorlogsomstandigheden ontbonden. Het vaandel wordt na de ontbinding verkocht op de markt en verdwijnt voorgoed.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dankzij het initiatief van enkele oud-leden werd de vereniging in 1950 heropgericht. En wederom werd de baton door Frans Peelen ter hand genomen. Er waren 7 leden en 5 donateurs! In 1953 zijn er inmiddels 80 leden en dirigeert Toos Hommel het jeugdorkest. In 1955 telt de vereniging 110 leden en 150 donateurs.

progressio oude foto 1

Citaat uit De Waarheid van 27 oktober 1952: Waar moet dat heen met Progressio? Binnenkort kan geen Rotterdamse zaal de schare aanhangers van deze groeiende accordeonvereniging meer bergen! Nu de Rivierahal ook al te klein blijkt, blijft alleen de Ahoyhal nog over!

In de wederopbouwjaren na de oorlog was het vanzelfsprekend dat mensen elkaars nabijheid zochten en zich verenigden op allerlei gebied. In de huidige tijd uit zich dat op een andere manier met hele andere communicatiemiddelen. Deze website is daar een goed voorbeeld van.

progressio oude foto 3

De tijden zijn veranderd en het aantal leden verminderd, maar onze muzikanten spelen nog steeds met hart en ziel hun instrument en dragen de vereniging een warm hart toe. In de loop der jaren zijn er heel wat uitwisselingen met andere orkesten geweest in binnen- en buitenland, o.a. in Duitsland, Tjechië en Oostenrijk. Muziek verbindt en dat is wat blijft!!

CCE19062013_00000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.