Het Accordeon

Het accordeon is een muziekinstrument dat vanwege de manier van geluidvoortbrenging tot de aerofonen wordt gerekend. Op basis van de bespeling is het een toetsinstrument. Het instrument wordt accordeon genoemd vanwege de constructie van het mechaniek van de linkerhand. Door een matrix van stangen en knoppen wordt een drietal tonen tegelijk geproduceerd, een akkoord.

Het accordeon werkt volgens hetzelfde principe als de mondharmonica. De lucht wordt hier echter aangevoerd door een balg. In de kast zitten de tongen die het geluid voortbrengen. Wanneer een toets of knop wordt ingedrukt, stroomt de lucht langs een of meer tongen, waarbij deze gaan trillen en het geluid ontstaat.

Het accordeon wordt vaak verward met andere instrumenten die gebaseerd zijn op het gebruik van doorslaande tongen, de melodeon, de harmonica, de concertina en de bandoneon. Het accordeon is echter niet wisseltonig, bij het accordeon wordt bij trekken en duwen dezelfde toon geproduceerd.

Er zijn accordeons in vele formaten. De grootte van het instrument wordt o.a. uitgedrukt in het aantal standaardbassen. De bekendste types zijn 32, 40, 48, 60, 72, 80, 96 en 120 bassen.

Het accordeon is een instrument met talrijke mogelijkheden. Het is geschikt om er een klassiek stuk op te spelen, een swingend jazznummer, melancholieke klezmermuziek, een meeslepende tango en noem maar op. Het accordeon is geschikt als solo- en als orkestinstrument. Daarnaast is het ook een prachtig instrument om te zien.

accordion-musical-instrument-handzuginstrument-musician-163823

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Accordeon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.